2011. január 6., csütörtök

Fogyás I.

Ígértem fogyással kapcsolatos bejegyzéseket is, gondoltam most, hogy fényképező hiányban szenvedek ( remélem már nem sokáig ) elkezdem:)
Szerintem elég sok lányt foglalkoztat ez a téma, én a saját tapasztalataimról tudok beszámolni, remélem van akinek segítségére lesz. Azért nem fogyókúrát írtam, mert nem tartom annak és nem is vagyok a híve bármilyen drasztikus fogyókúrának, értelmét sem látom. Többször végignéztem már, ahogy ilyenekkel nagy szenvedések árán lefogytak emberek, utána a nagy részét vissza is szedték. Meg hát nem is egészségesek.
( "keresztapám" pl megrögzött fogyókúrázó:D szerintem nem sok olyan van amit ne próbált volna ki )
Én mindenképp olyat akartam ami tartós fogyást eredményez és nem kell lemondanom a finom ételekről.

2009 nyár végére sikerült kb 10 kg-t híznom. Mindig sokat ettem, sőt összevissza, de nem igazán híztam, kivéve amikor tényleg borzalmas sokat ettünk egyik volt barátommal:D De utána amikor szakítottunk akkor meg lefogytam azt amit akkor híztam, lelki bánatomban...Na de térjünk vissza 2009-re. Szeptemberben határoztam el, hogy valamit tennem kell, mert ez így nem tetszik.
Évek óta semmit nem mozogtam, úgyhogy az volt az egyik amit elhatároztam, hogy valamit kell!
14 éves koromig nagyon sokat sportoltam ( atlétika, jazz balett, kosárlabda ... ), aztán miután kiléptem a kosárcsapatból ( igen tudom kicsi vagyok, de így alakult :D ) semmit nem csináltam. Voltak elhatározások, sőt egyszer el is jártam alakformáló-zsírégető tornára, de nem szerettem és lusta is voltam eljárni, pedig nem volt messze.
Szóval nekem olyan kellett amit itthon tudok csinálni. Letöltöttem jó pár tornát ( Norbi, Réka, Béres Alexa... ), a kedvencem a Norbi kick box aerobic és a Réka Add önmagad 1-nek az első 20 perce lett. ( plusz nem túl rég találtam rá a Zumbára, az is tetszik nagyon, de az inkább tánci )
Csinálgattam másokat is, de ez a kettő volt az állandó. Volt hogy többször csináltam, de az átlag heti 2-3 volt szerintem.
A másik az étkezési szokások, amikben muszáj volt változtatnom.
Nekem a legfontosabb amiken változtatnom kellett az, hogy ne egyek unalmamban és ne egyek összevissza!
Igen nehéz volt ezeket betartani mivel azelőtt mindkettőt előszeretettel műveltem. A másik meg, hogy csak addig egyek amíg tényleg éhes vagyok, ne egyem "kipukkadásig" magamat.
Szerencsére egy idő után ezeken sikerült úrrá lennem, bár néha azért az unalmamban evés megvan, de közel sem annyiszor mint régen.
Természetesen az ételeken is változtattam, de nem úgy, hogy száműztem dolgokat az étrendemből.
Mindent eszek, csak van amiből nem annyit mint azelőtt.
Kezdjük a vacsival. Régebben a vacsorám kb 3 féle volt: szendvics, melegszendvics vagy pizza.
Ezen változtattam legelőször szerintem. Elkezdtem zöldségeket is enni vacsira, nagyon finom salátákat, sült zöldségeket csináltam.
Pizzát pedig kb 2 hetente eszek.
Régen tízóraira/ uzsonnára is szendvicset ettem, ami helyett gyümölcsöt, joghurtot, teljeskiörlésű kekszet ilyesmiket eszek. Minél kevesebb kenyeret próbáltam enni és azt is inkább reggel. Reggelire szoktam szendvicset vagy péksütit enni.
Ebédre ugyanazt eszek mint régen, bármit, amit akarok, csak nem eszem tele magamat.
Meg mostmár szokszor nem én főzök, mert sajnos nincs időm rá, hanem rendelünk. És ahonnan szoktunk rendelni, van kis adag, ami nekem elég.
Kb most augusztusban rászoktam ( vagyis inkább vissza, mert egyszer már ettem huzamosabb ideig )  a teljes kiőrlésű kenyérre ( graham kenyér ), azóta szinte csak azt eszek. Nagyon ritkán kívánom már csak a félbarna kenyeret. Mondjuk azóta többet is eszek ebből a kenyérből, de ez legalább egészségesebb és nem puffadok tőle.
Ami még fontos, hogy a nassolások helyett elkezdtem gyümölcsöt enni. ( mostanában ezt pont nem tartottam be, de még a karácsony hatása :D ). Szoktam enni csokit, meg chipset meg minden ilyesmit, de ezekből is kevesebbet. A csoki nem is annyira hiányzik ha nem eszek, csak most kaptam elég sokat, abból van még.
Egy ideig ettem Norbi túrórudit meg csokis puddingot, de már szerencsére leszoktam róluk. 
Nem egészségesek és drágák is, arról nem beszélve, hogy nem egyszer romlott meg idő előtt a pudding.

Egy ideig elég sokat szenvedtem, mert elég lassú volt a fogyás ( nálam sajnos volt is ami gátolta eléggé ). 
De örülök, mert tényleg jobbak lettek az étkezési szokásaim és úgy fogytam, hogy lényegében ettem mindent.
Most még 3-4 kg-t le akarok fogyni, újra elkezdek mozogni, mert sajnos július óta szinte semmit nem csináltam ( de a jó hír, hogy nem híztam vissza ez a fél év alatt ), meg mostanában a nasival is túlzásokba estem, főleg a chips evéssel, úgyhogy azt is vissza kéne csökkenteni:D

Várom a Ti tapasztalataitokat!:)

12 megjegyzés:

  1. Világéletemben vékony voltam,maximum 3-4 kilókat ingadozok,mikor milyen kedvem van. De. Ez nem genetika.Ha elkezdenék annyit enni,mint normális embertársaim,meghíznék,de én azt nagyon nem szeretném. Ezért háborít fel,amikor valaki siránkozik nekem,hogy ő le akar fogyni,de nem tud,és milyen jó nekem,hogy ilyen az alkatom.Amikor pedig azt válaszolom,hogy nem ilyen az alkatom,hanem teszek érte,teljesen kiakad,hogy hogy lehetek ilyen bunkó...

    Amúgy egy agykontrollal is foglalkozó proftól olvastam egyszer,hogy a legjobb motiváció,ha naponta többször is elképzeled magad elhízott,kövér,undorító emberként,így ez a látvány beépül a tudatodba,és képes leszel ellenállni az evésnek,mert nem akarsz soha olyan lenni,mint az a kép a fejedben. Furán hangzik,de nekem ez bevált,így szoktam le a túlzott édességevésről is.

    A mozgásról nem tudok nyilatkozni,világéletemben utáltam sportolni,ugrókötelezni szeretek,csak azt meg nem lehet a rossz térdem miatt. Karma is a bitch:) De már az is valami,ha jó idő van és lesétálsz 1-2 megállót,nekem sokszor jól is esik. Vagy táncolsz csak úgy random,az még szórakoztató is.

    Összességében szerintem minden fejben dől el. Ha valakinek nincs elég motivációja vagy akaratereje,csinálhat akármit,nem fog lefogyni.

    VálaszTörlés
  2. Én azt gondolnám, hogy vékonynak kell gondolni magad, mert az valósul meg.

    Két éve csak mozgással nekem is hamar lement 10 kg, akkor úgy voltam, hogy már teljesen jó, simán felvettem egy kis sortot trikóval...aztán a konditerem elköltözött, már nem jártam minden nap, maradt a heti 2 kick-box, az meg kevés lett, elkezdtek visszajönni a kilók, aztán már nem tudtam kick-boxra sem járni, mert a heti egy nagyon kevés volt, nem bírtam az iramot, újra konditerem lett+itthoni torna, de ez a terem messze van, nem tudok minden nap menni, csak a szabadnapokon. Most elkezdek a többi napon is valamit mozogni, ilyenkor max 30 perc, vagy Lesli gyaloglós tornái, vagy most fedeztem fel a Turbo Jam-et.....
    Nálam a kaja a nehéz kérdés, régebben is nehéz volt, mert szeretek enni, de a meló miatt most főleg az. 12 órázunk, fél 6-ra járok, két szendvicset viszek reggeli-tízóraira, aztán ebéd és este 7 körül érek haza, ilyenkor muszáj valamit ennem, erre kéne valamit kitalálni. És a meló ideje alatti evés is gázos, mert gyorsan meg kell ennem, mert nem tudok 10 percre elvonulni enni.
    Pontosan miket szoktál vacsorázni?
    Egyébként dolgozni, belvárosba...gyalog járok, ezek 30 perces séták...mégse lettem kevesebb kiló, amióta gyalog járok.
    Én a blogomon is írom a mozgásokat...asszem a kaját is írni kéne, akkor jobban tisztában lennék vele, egy időben írtam is.

    VálaszTörlés
  3. Kremy: Ez teljes mértékben így van.
    Egyébként régen nem volt akaraterőm, pedig akkor csak keveset szerettem volna fogyni, egy nagyobb "pofonnak" kellett jönnie ahhoz, hogy kezdjek magammal valamit.

    Zsuzsi: Ez így nagyon rossz lehet. Mondjuk alapból fel sem bírnék kelni, hogy fél 6-ra járjak dolgozni, minden tiszteletem a tiéd.
    Vacsira van hogy én csinálok salátát ( veszek mindenféle zöldséget, plusz sonkát szoktam belekockázni ) vagy spar-ban szoktam venni kész salátát vagy pedig zacskósat, de annál volt már rossz tapasztalatom. Ezenkívül szoktam szendvicset is enni, de már nagyrészt csak graham kenyérből. Valamint az egyik kedvencem a tonhalkrémes ( én szoktam megcsinálni ) piritós. Sült zöldséget is szoktam csinálni, arról írtam is már a blogomban. Most így ennyi jutott eszembe:)

    VálaszTörlés
  4. Ez van...sajnos...nem a legjobb körülmények...észre is venni, hogy visszajöttek a leküzdött kilók, de idén megbirkózok velük.

    A sült zöldség mit takar?
    Egy időben, mikor éjszakás voltam, salátákat vittem, de igazán nem laktam jól és a súlyomban sem volt változás, így visszatértem a normál kajákra. Szóval nem csak a nappal van, amikor nem tudsz enni, hanem éjszakázás is.

    VálaszTörlés
  5. Ja...4.20-kor kelek, 5 körül elindulok...de egymás után csak két napot megyek, aztán két nap pihenő - az egészben ez a jó!

    VálaszTörlés
  6. http://babusbeauty.blogspot.com/2010/10/sult-zoldseg.html itt van a sült zöldség, de persze más zöldségekkel is lehet csinálni:)

    Nekem is ez volt először a bajom, hogy nem laktam jól a salátával, ezért csináltam olyan salátákat is, hogy felkockázott pulyka/csirke húst sütöttem hozzá, úgy laktatóbb. Aztán volt olyan is, hogy utána ettem még gyümölcsöt vagy kekszet és akkor már nem voltam (annyira) éhes.
    Ahhoz meg idő kell, hogy súlyváltozás legyen. Türelmesnek kell lenni, ez a legnehezebb.

    VálaszTörlés
  7. Megnézem...
    Ok, türelmes leszek...a gond az, hogy én nem szeretem a natúr csirkét...úgyhogy majd valamit kitalálok. Milyen zöldségeket szoktál a salátához?

    VálaszTörlés
  8. Hát én grill fűszert vagy sült csirke fűszert szoktam tenni a husira, úgy finom:)

    Salátába jégsaláta, paprika, paradicsom, lilahagyma, retek, ezeket szoktam leggyakrabban.

    VálaszTörlés
  9. Ja és itt is van egy jó vacsi ötlet:) :
    http://lovetheheels.blogspot.com/2010/12/konnyed-vacsi.html

    VálaszTörlés
  10. Ja, a natúrt úgy gondoltam, hogy simán, nem rántva...nem szeretem a csirkét! De jó anélkül is, esetleg tojás...próbálkozunk, aztán meglátjuk nyáron az eredményt! :)

    VálaszTörlés
  11. hát ja, mondjuk szendvics-melegszendvics-pizza kombó vacsira gyilkos...

    most én is híztam vizsgák meg karácsony miatt, főleg a hasamon látom... biciklivel járok, tehát reggel 25-30 este 25-30 perc tekerés megvan, szerintem emiatt nem híztam fenékre :D

    Most nekem is nagyon kell valami, csak itt aerobikozni nincs hely, fitness mert durván drága, de jelentkeztem zumbára ami csak 5 euró, mondjuk az nem olyan hú de durva, de legalább mozgás..emellett jóga videókat töltöttem le, ami jónak tűnik, aztán meglátjuk.

    amúgy én csináltam norbi kick box videóját, ráadásul második kiadást, ami a borító alapján szuper extra kalóriaégető..háát..2szer csináltam, egy csepp izzadtság és egy pillanatyni lihegés nélkül...
    réka viszont jó, unalmas, de fárasztó, és idegesítő :D alexandra dvd-m is volt, aki irtó cukin tartja az óráit, és nem olyan uncsi mint réka.

    de most maradok zumba-jóga-pilates-biciklinél. tavasszal meg futunk a tengerparton:) (haha, persze)

    VálaszTörlés
  12. Ha tengerparton laknék, biztos én is futnék...persze!
    2009 nyarán Törökországban voltunk, mivel All Inclusive ellátásra mentünk, így olyan hotelt szerettem volna, ahol van konditerem...szerintetek az egy hét alatt hányszor tettem be a lábam? És hányszor futottam a homokban a parton? Pedig a hotel strandja 2 km hosszú volt.

    VálaszTörlés